Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ο θεός των πνευμάτων και πάσης σαρκός

Ο Θεός των πνευμάτων και πάσης σαρκός. Μόνο αυτή τη φράση προσέχω κάθε φορά που ψέλνει μνημόσυνο ο παπάς. Μου θυμίζει Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές και Ιζαμπέλ Αλιέντε - στο Σπίτι των Πνευμάτων θα μένει αυτός ο Θεός των Πνευμάτων και πάσης Σαρκός. 

House in Africa


Άκουσα στο ράδιο τις προάλλες το Darling Nikki του Prince. Αυτό το υπερταλαντούχο εκκεντρικό πλάσμα έγραψε το τραγούδι το 1984, καμιά τριανταριά χρόνια πριν τα γατάκια της εποχής μας προσποιηθούν σεξουαλισμούς on camera. Σοκ και δέος, με κάτι τέτοια οδηγηθήκαμε στο Parental Αdvisory πάνω στα cd - τέλος πάντων. 
Ακούστε το τραγούδι εδώ, όσο ακόμη παραμένει, διότι ως γνωστόν ο Prince έχει ένα θέμα με το Youtube. 




Προσέξτε ιδιαιτέρως το τραγούδι στο τέλος του, όταν έχουν τελειώσει τα πολλά φωνητικά και επιβιώνουν οι κιθαριές. Το τραγούδι σβήνει μέσα στον ήχο της βροχής (Purple rain το άλμπουμ μην ξεχνάμε) και αναδύονται πάλι στο τέλος λέξεις. Ο Prince σκανδάλισε τότε ηχογραφώντας ένα ανάποδο μήνυμα. Μετά το ηχογράφησε και κανονικά. Το μήνυμα έλεγε 
"Hello, how are you? I'm fine cause I know that the Lord is coming soon, coming soon, coming soon". 

Demostration of licking, eating and drinking


Γυρνώντας στο σπίτι από το μνημόσυνο, πήρα μια βαθιά ανάσα και έκατσα λίγο στην πίσω βεράντα. Φως πολύ, λαμπρό, σε τύφλωνε σχεδόν καθώς ανέβαινε ο ήλιος. Μετά, ξαφνικά, αισθάνθηκα μια μικρή ανησυχία, τα πουλάκια γύρω πετούσαν χαμηλά, σήκωσα το βλέμμα και είδα να περνάει ένας αετός με ανοιγμένα φτερά. Στο ράμφος του κρατούσε ένα φίδι. Αν ήμουν ο Μέγας Αλέξανδρος θα ξεκίναγα την επόμενη μέρα με θάρρος να διαβώ τον Γρανικό ή ακόμη καλύτερα τον Υδάσπη. Εγώ απλώς μπήκα στο αυτοκίνητο και γύρισα πίσω να ζήσω την υπόλοιπη ζωή μου. 

Ansel Adams, The Tetons and the Snake River


To Voyager-1 είναι το πρώτο ανθρωπογενές αντικείμενο που διασπά τα όρια του ηλιακού μας συστήματος και ταξιδεύει πλέον στο υπερπέραν του Γαλαξία. Λατρεύω τη σκέψη ότι ως ανθρώπινο είδος αποφασίσαμε να στείλουμε ένα μήνυμα εκεί έξω, ένα μπουκάλι στην απέραντη θάλασσα, για να πούμε ότι είμαστε εδώ. Δεν λέμε όλη την αλήθεια από την αρχή, ότι είμαστε δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, λέμε απλώς ένα "γειά" και ελπίζουμε ότι κάποιος θα ενδιαφερθεί να μας γνωρίσει κάποτε. Έτσι ξεκινάνε όλες οι ανθρώπινες σχέσεις άλλωστε. 

Page of book

Βρίσκω το περιεχόμενο του Voyager συναρπαστικό: περιέχει έναν χρυσό δίσκο με 116 εικόνες από τη ζωή στη γη και μια συλλογή από ήχους και μουσική, καθώς και χαιρετισμούς σε δεκαέξι γλώσσες. 
Σε μία από αυτές το μήνυμα λέει "Οἵτινές ποτ'ἔστε χαίρετε! Εἰρηνικῶς πρὸς φίλους ἐληλύθαμεν φίλοι."


*****
Όλες οι εικόνες της ανάρτησης ταξιδεύουν μαζί με τον τον Voyager-1 προς το Γαλαξία. 
Από το site της NASA εδώ





5 σχόλια:

  1. Τρομερά ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για τον Βόγιατζερ. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο θα 'θελα να είχα γράψει κάτι με τίτλο "Ο Θεός των πνευμάτων και πάσης σαρκός"!

    Και τα άλλα, τι ωραία. Από παιδί με συγκινούσε ο Βόγιατζερ, μεγαλωμένο με το Κόσμος του Σέιγκαν.

    Αετό με φίδι είδε και ο οικιστής της Τενοτιχτλάν, νομίζω. Πάντως απεικονίζεται στη σημαία του Μεξικού.

    Θα κάτσω να ακούσω τον Πρινς τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ δεν είναι αργά, οι λέξεις είναι δανεικές, γράψε κάτι μ'αυτό τον τίτλο, γιατί όχι;
      Έχεις δίκιο για το Μεξικό και νομίζω στο Μεσαίωνα συμβόλιζε η σκηνή τη μάχη του κακού με το καλό, του ουράνιου με το χθόνιο. Κι αυτή η πτυχή έχει ενδιαφέρον. Αλλά είπαμε δεν έχω στρατό να οδηγήσω, ένα παλιό Φάμπια μόνο.

      Διαγραφή
  3. κι εγώ θα ακούσω τον φόρμερλυ νόουν και ξαναμανά πρινς

    στο μεταξύ, μου έλειψες xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή